Financiering die past

Niet iedereen kan of wil een nieuw voertuig meteen afrekenen. Afhankelijk van uw eigen voorkeuren zijn er meerdere financieringsvormen mogelijk. Wat zijn de belangrijkste? En: in welk opzicht verschillen ze van elkaar?

 

Financial lease

Bij financial lease wordt u meteen eigenaar van het voertuig. Gedurende de leaseperiode (die afhankelijk van uw wensen doorgaans 12 tot en met 72 maanden duurt) betaalt u een vast bedrag per maand. Om het maandbedrag zo laag mogelijk te houden, is er soms ook sprake van een slottermijn. Ook bestaat vaak de mogelijkheid om tussentijds extra af te lossen. Na afloop van de leaseperiode is de auto volledig afbetaald.

Voordeel van financial lease is dat de auto meteen op uw naam staat en dat u direct economisch eigenaar wordt. Daardoor heeft u recht op fiscale voordelen, zoals mogelijke investeringsaftrek.

 

Operational lease

Bij operational lease wordt u géén eigenaar van het voertuig, maar betaalt u een vast bedrag per maand vVoor het gebruik van het voertuig. Kosten voor zaken als onderhoud en reparatie, brandstof en verzekering zijn daarbij inbegrepen, net als de motorrijtuigenbelasting. Na afloop van de leaseperiode (doorgaans 12 tot en met 72 maanden) levert u de auto weer in bij de leasemaatschappij.

Operational lease is transparant: u weet precies waar u qua kosten maandelijks aan toe bent en heeft verder geen omkijken meer naar het onderhoud. Wel kunt u (bij overschrijding van het contractueel afgesproken aantal kilometers) voor naheffingen komen te staan. Ook heeft u geen recht op fiscale voordelen. De maandelijkse termijnen kunt u boeken ten laste van uw verlies- en winstrekening.

 

Huurkoop

Huurkoop is een financieringsvorm die lijkt op financial lease. U betaalt gedurende de afgesproken looptijd een vast bedrag per maand, eventueel verrekend met een eventuele aanbetaling en/of slottermijn. Na afloop van de leaseperiode is de auto volledig afbetaald (tenzij er een slottermijn is afgesproken); daarna vindt automatisch de juridische eigendomsoverdracht plaats.

 

Welke financieringsvorm in uw geval het meest geschikt is? Dat hangt helemaal af van uw specifieke situatie en uw eigen voorkeuren. Wij adviseren u graag!

 

Direct financiering aanvragen >